De thermometer klimt ! Deze temperatuurstijging treft ook kinderen en vereist maatregelen om hen te beschermen. Volg de aanbevelingen van de autoriteiten strikt op!
Drink, drink, drink …
Het is erg belangrijk om de waterinname van uw kind aan te passen, zij drogen bij warm weer sneller uit. Uw kind drinkt best elke 30 minuten een beetje water, ook als het geen dorst heeft (en zeker als het koorts of diarree heeft).
Als de baby jonger is dan 6 maanden, geef dan geen water! Als u borstvoeding geeft, doe dit dan regelmatiger of langer. Moeders moeten ook veel water drinken. Geef bij flesvoeding een extra flesje melk of zelfs nog vaker, maar dan in een kleinere hoeveelheid. Als het kind ouder is dan 6 maanden, geef het dan zoals gewoonlijk te drinken (melk / water) en voeg water toe na de maaltijd en gedurende de dag. Probeer suikerhoudende dranken en sappen te vermijden.
Voorkom oververhitting van de woning
Om je huis koel te houden zijn er verschillende technieken. Houd ramen, luiken en gordijnen overdag gesloten, ventileer en ververs de lucht ’s morgens vroeg,’ s avonds laat of ’s nachts. Wanneer je een ventilator of airconditioningsysteem gebruikt, zorg er dan voor dat deze niet rechtstreeks op je kind is gericht. Je kunt ook een natte handdoek voor het raam hangen om de kamer te koelen door middel van waterverdamping, maar leg nooit een natte handdoek op een ventilator!
Nog steeds een te warm? Overweeg een lauwwarm waterbad (tenzij het kind koorts heeft) om kinderen af te koelen, evenals katoenen lakens en lichte pyjama’s voor een dutje en een goede nachtrust. Een simpele body of gewoon in de luier volstaat voor de kleintjes.
We passen onze activiteiten en kleding aan
Als je tijdens deze COVID-19-periode wat frisse lucht wilt halen, raden we je aan om wandelingen in het bos te maken, uitstapjes naar het zwembad (niet overvol) of zelfs andere educatieve uitstapjes in geklimatiseerde plaatsen zoals musea, grotten.
Een lichte katoenen outfit, een hoed, een pet of een hoofddoek, zonnebril, zonnecrème en je bent klaar voor een leuke dag! Ga echter niet tussen 12.00 en 16.00 uur naar buiten en laat uw kinderen dan zeker niet intensief sporten, dit is heetste moment van de dag. Laat uw kind niet in de zon spelen, geef de voorkeur aan schaduwplekken. Ook waterspelletjes of een spuitfles met water zijn een leuk alternatief. Bovendien, als het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) code rood aangeeft, dan is binnenblijven en zo veel mogelijk rusten, de enige gezonde optie. Volg deze voorzorgsmaatregelen goed op!
Zwembad, zee, auto: blijf waakzaam!
Aan de gelukkigen die een zwembad in de tuin hebben: laat een kind nooit zonder toezicht. Zelfs als het zwembad ondiep is, is de kans op verdrinking of een ongeval groot. Hetzelfde geldt voor het strand. Geef de voorkeur aan bewaakte badzones en blijf tijdens het zwemmen altijd in de buurt van je kinderen.
Pas op voor de weerkaatsing van UV-stralen op het zand en aan de rand van zwembaden, zelfs op een winderige, bewolkte dag, is het onontbeerlijk om regelmatig (volgens indicatie van het product) zonnecrème aan te brengen (index 50 voor deze kwetsbare huid). Het dragen van een pet en een anti-UV-T-shirt wordt sterk aanbevolen.
Zwembadranden kunnen snel heet worden in de zon. Brandwonden aan de vingertoppen (“pool palms”) van de kleintjes komen frequent voor, door het herhaaldelijk in en uit het zwembad gaan. Pas op met hete tegels rondom het zwembad, of heet zand op het strand, bescherm hun voeten met zwemschoenen of -sokken.
Waarschuwing! Laat een kind nooit in een auto in de zon achter. De temperatuur loopt erg gevaarlijk op: als het buiten 35°C is, is het na 20 minuten 55°C in de wagen. Het is belangrijk op te merken dat het openen van de ramen niets verandert, aangezien de lucht niet circuleert. Staat er een lange reis op de planning? Geef de kinderen regelmatig water, zet de airconditioning aan en neem regelmatig een pauze in de schaduw. Pas op voor zandbakken en glijbanen in de speeltuin, deze kunnen erg heet zijn.
Kinderen lopen meer risico tijdens hittegolven: welke signalen moeten ouders waarschuwen?
Hoofdpijn, vermoeidheid, zich zwak voelen, misselijkheid, bleekheid van het kind, verhoogde lichaamstemperatuur, duizeligheid … Wat kan in deze gevallen worden gedaan? Begin met het afkoelen van het kind (dep op voorhoofd, slapen en nek met een natte doek), geef hem een kleine hoeveelheid orale rehydratieoplossing en controleer zijn temperatuur. Geen verbetering? Ga naar een dokter.
Een hoge polsslag, moeilijk ademen moeilijk, een droge, warme en rode huid, veranderd bewustzijn… dit zijn alarmsymptomen, je moet onmiddellijk naar de spoedgevallen, of zelfs 112 bellen!
Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen hyperthermie en koorts. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt door externe factoren (zon, hitte, intensieve sport, illegale drugs), is het hyperthermie. In dit geval blijft de interne thermostaat op normale temperatuur. Als de interne thermostaat van het lichaam omhoog gaat, is dat koorts. In geval van hyperthermie, geef dan geen koortswerende middelen, maar koel af met drankjes, een lauw bad, koude doeken. In geval van koorts, niet afkoelen, maar koortswerende middelen geven.