Moedermelk is de beste voeding voor een zuigeling. Het bevordert de ontwikkeling van de moeder/kind-band, heeft een minimale ecologische voetafdruk en is bovendien gratis. Borstvoeding heeft veel voordelen voor de gezondheid van zowel het kind als de moeder. Borstvoeding en melkdonatie in het ziekenhuis: Het melkbankteam van het UKZKF maakt de balans op.
De voordelen van moedermelk voor baby
Het is wetenschappelijk bewezen dat moedermelk veel voordelen heeft voor de gezondheid van pasgeborenen: Moedermelk zorgt voor een betere cognitieve ontwikkeling en de visuele acuïteit van de baby. Het vermindert het risico op spijsverteringsstoornissen en de ontwikkeling van enterocolitis (ulceratie en/of necrose van het spijsverteringsstelsel of de dikke darm).
Moedermelk vermindert het risico op obesitas, allergieën, long- of gastro-intestinale infecties en chronische ziekten zoals diabetes type 1, coeliakie (glutenintolerantie), de ziekte van Crohn (chronische inflammatoire darmziekte) en zelfs bepaalde vormen van kanker. Borstvoeding bevordert ook de ontwikkeling van de moeder-kind-band, vooral door huid-op-huid contact. En als borstvoeding niet mogelijk is, begeleiden onze teams u ook om de «Moeder-Kind»-band te helpen ontwikkelen: Wat de reden ook is waarom uw kind in het ziekenhuis wordt opgenomen, uw aanwezigheid bij uw baby is kostbaar, essentieel voor het opbouwen van een ouder/kind-band en het verbeteren van de kwaliteit van de ontwikkeling van kinderen.
De voordelen van borstvoeding of het doneren van melk voor mama
Borstvoeding is ook voordelig voor de moeder! Het vermindert het risico van bloedarmoede (gebrek aan ijzer) en postnatale besmetting en het bevordert gewichtsverlies. Het draagt ook bij aan de vermindering , na zwangerschapsdiabetes, van het risico op diabetes type 2, en aan een afname van het risico op bepaalde vormen van kanker (zoals eierstok- en borstkanker). Tenslotte vermindert het eveneens het risico op osteoporose (excessieve kwetsbaarheid van het skelet) na de menopauze.
Het UKZKF, moedermelkbank sinds 1989
Om het geven van borstvoeding aan gehospitaliseerde baby’s te bevorderen en voort te zetten, zijn er moedermelkbanken opgericht. Er zijn er vier in België, waaronder het UKZKF, dat in 1989 werd opgericht. Hun taak is het beheren en verwerken van de moedermelk van moeders van gehospitaliseerde kinderen en van donaties van menselijke melk. Het stelt moeders in staat om borstvoeding te blijven geven tijdens de ziekenhuisopname, aangemoedigd en begeleid door de teams van de afdelingen. De melkbank accepteert ook externe donaties van moeders die borstvoeding geven.
De melkbank werkt samen met alle ziekenhuisafdelingen, maar in het bijzonder met de NICU (Neonatale Intensive Care Unit), de Intensive Care Unit (ICU) en de zuigelingenafdeling (afdeling 68).
Wat doen we met melkdonaties?
Een moeder waarvan het kind in het ziekenhuis werd of is opgenomen, kan melk extraheren en aan andere gehospitaliseerde geven. Een donatie van buitenaf is ook mogelijk. Gedoneerde melk is vooral bedoeld voor gehospitaliseerde en te vroeg geboren baby’s, maar kan op medisch verzoek aan andere patiënten worden gegeven, met toestemming van de ouders van de gehospitaliseerde baby.
De “route” van de melk zal verschillend zijn afhankelijk van de bestemming en van verschillende criteria, volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad: de soort melk (colostrum, moedermelk of donatiemelk), de plaats van expressie van de melk, het CMV-statuut van de moeder, leeftijd en gewicht van het kind. In sommige gevallen kan de melk worden gedoneerd of ingevroren zoals ze is, terwijl in andere gevallen een bacteriologisch onderzoek essentieel zal zijn en zal bepalen of de melk rauw of gepasteuriseerd kan worden gegeven of eventueel verwijderd moet worden.
Hoe geef ik mijn melk?
Het is goed om te weten dat je als donor in goede gezondheid moet zijn, niet mag roken en melk moet gekolfd hebben voordat het kind 6 maanden oud is.
Op praktisch niveau moet u eerst een specifiek medisch onderzoek ondergaan en een bloedonderzoek laten uitvoeren. Afhankelijk van deze resultaten wordt de donatie geaccepteerd of niet. De moeder kan dan haar melk afkolven volgens strikte hygiënische maatregelen.
Bekijk de online brochure.
Wilt u doorgaan met het geven van borstvoeding aan uw gehospitaliseerde kind? Onze teams zullen u begeleiden, aarzel niet om hen om hulp te vragen.
Wilt u uw melk geven of wilt u meer weten over het geven van moedermelk? Bezoek onze speciale pagina op onze website!