Waarom baby’s vaccineren tegen hepatitis B? – Blog UKZKF

“Wereldwijd kampen ongeveer 240 miljoen mensen met een chronische infectie door het hepatitis B-virus. Elk jaar overlijden meer dan 686.000 mensen aan de gevolgen van een infectie met hepatitis B, zoals cirrose of leverkanker.” WGO – juli 2016.

In België is minder dan 2 % van de bevolking drager van het virus en dat is te danken aan een hoge vaccinale dekking. Ondanks dit lage cijfer blijft hepatitis B een van de zorgwekkendste infectieziekten.

Hepatitis B: virus en symptomen

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het HBV-virus, dat de lever treft. Het virus wordt overgedragen langs het bloed of via lichaamsuitscheidingen. De patiënt raakt besmet door contact met het bloed (gezondheidswerkers, bloedtransfusie, …).

Tijdens de zwangerschap en/of de bevalling kan het virus ook van moeder op kind worden overgedragen (zogenaamde verticale overdracht).

Zodra het virus is opgelopen, kan het een infectie van de lever uitlokken, acute hepatitis. De infectie kan onopgemerkt blijven of een ziektebeeld uitlokken met een gele verkleuring van de huid en de ogen, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en grote vermoeidheid. Acute hepatitis B kan in extreme gevallen fataal zijn.

Het virus kan nog een ander type infectie uitlokken, namelijk chronische hepatitis. Deze vorm veroorzaakt geleidelijk ernstige en onomkeerbare letsels aan de lever (cirrose en leverkanker). Deze aandoeningen worden behandeld met chemotherapie, een antivirale behandeling en chirurgie, wat bijzonder zwaar is en met wisselend succes.

Het risico dat de infectie chronisch wordt, is des te groter bij jonge patiënten. Een baby die in zijn eerste levensjaar wordt getroffen door hepatitis B, heeft 80 % meer risico om een chronische hepatitis te ontwikkelen. Tijdens de volgende drie jaar neemt het risico weliswaar af, maar het blijft groot (30 à 50%).

“Hoe jonger kinderen worden getroffen door de ziekte, des te groter is het risico dat ze leverkanker zullen ontwikkelen”, benadrukt Sarah Jourdain, infectiologisch pediater in de Iris Ziekenhuizen Zuid.

Preventie door op jonge leeftijd te vaccineren is dus van cruciaal belang. Er bestaat immers een veilig en doeltreffend vaccin waarmee we de ontwikkeling van zowel acute als chronische infecties kunnen voorkomen. Sinds 1982 werden meer dan een miljard dosissen van dat vaccin toegediend. Niet alleen hun doeltreffendheid, maar ook hun veiligheid is aangetoond.

In België bestaat het vaccinatieschema voor hepatitis B uit 4 dosissen: de eerste dosis op 2 maanden, de tweede dosis op 3 maanden, de derde dosis op 4 maanden en de laatste dosis op 15 maanden. De 4 dosissen worden toegediend via een gecombineerd vaccin tegen zes infectieziekten.

Article ajouté au panier
0 Produit - 0,00