InTijdenVanCorona#1 : Allergische en astmatische patiënten

In deze periode van de Covid-19 epidemie vindt u hier enkele belangrijke inlichtingen over uw behandeling evenals enkele adviezen, « tips and tricks »!

1. “Behoud uw basisbehandeling”

Astmatische patiënten moeten in deze periode van Covid-19 epidemie, net als tijdens elke andere virale infectie, hun basisbehandeling behouden om hun symptomen onder controle te houden, want virussen zijn triggerfactoren voor een crisis. Astmatische kinderen zijn fragieler op het niveau van hun longen en het is dus logisch te denken dat ze meer complicaties gaan ontwikkelen bij een Covid-19 infectie, zelfs al kennen we dit virus nog niet goed.

De geïnhaleerde corticosteroïden van de basisbehandeling werken lokaal. Het is dus in deze periode belangrijk om ze dagelijks te nemen om de respiratoire status te stabiliseren. Een niet gecontroleerde astma is een risicofactor om complicaties, zoals hospitalisaties, te ontwikkelen.

Een droge hoest of ademhalingsmoeilijkheden zijn symptomen van een niet gecontroleerde astma die tevens ook symptomen van de Covid-19 infectie zijn. Koorts en spierpijn worden veroorzaakt door virussen. Het is dus aangeraden om bij twijfel uw dokter in te roepen.

2. “Het berkenpollenseizoen is in volle gang” volgens AirAllergy.be

Patiënten die allergisch zijn voor pollen moeten hun behandeling verderzetten.
In deze periode van Covid-19 infectie is het aangeraden om de kamers te verluchten. Bij pollenallergie moet men vermijden om de hele dag te verluchten. Men doet dit best ’s morgens vroeg (vóór 8u) en ’s avonds laat (na 22u).

Een loopneus is een van de symptomen van allergische rinitis maar is ook aanwezig bij een virale infectie. Als uw neus kietelt, is het eerder een teken van allergie, maar bij twijfel is het aangeraden om uw dokter te contacteren.

3. “Behoud een goede levenshygiëne”

« In uw kot blijven » betekent niet : ik stop met sporten, ik speel geen videospelletjes meer, ik eet eender wat,…

Het is dus belangrijk :

• Een sportieve activiteit te blijven doen. En waarom niet met het gezin? Er zijn tal van apps te vinden op internet.
• 4 à 5 stukken fruit en groenten per dag te eten. En waarom geen kookworkshop met het gezin houden?
• We kunnen videospelletjes spelen, naar video’s kijken op onze smartphone, … maar niet te veel. Waarom geen gezelschapsspel bovenhalen?
• En zelfs al is er geen school: het is belangrijk het aantal uren slaap te respecteren. Dus: naar bed wanneer de ouders het vragen.

We kunnen het dus niet genoeg herhalen : “Blijf in uw kot!” want door binnen te blijven kunnen we vermijden het Covid-19 virus te krijgen. Stel ook niet uit om naar de spoed te komen als de toestand van uw kind u verontrust of als er iets gebeurt! Alles is voorzien om u in alle veiligheid te ontvangen.

De hele ploeg van de Pneumologie-Allergologie Kliniek staat tot uw beschikking om op al uw eventuele vragen te antwoorden!

Bedankt aan Dr. Laurence Hanssens, Kliniekhoofd Pneumologie, voor deze waardevolle tips.