InTijdenVanCorona#2 : Diabetische patiënten

Hier zijn enkele punten die we graag willen aankaarten en met jou bespreken in deze uitzonderlijke periode van de lockdown …

We horen in de media veel praten over diabetes en het coronavirus. Weet goed dat tot nu toe geen enkele persoon met diabetes jonger dan 25 is moeten gehospitaliseerd worden voor complicaties met CoviD-19! De complicaties van deze infectie worden hoofdzakelijk bevorderd door een onevenwichtige diabetes bij bejaarden. Trouwens, gezien je leeftijd maak je geen deel uit van de risicogroep voor complicaties door het coronavirus. Maar toch kan je het coronavirus oplopen of het doorgeven aan je naasten. Verzorg je dus goed, bewaar goed afstand en was je handen regelmatig!

Mocht je toch besmet worden met het coronavirus, dan kan je diabetes, net zoals bij alle andere infecties, uit balans gebracht worden. Meet je bloedsuikerspiegel nauwkeurig en pas je insulinedoses goed aan. De dokters van de kliniek voor Diabetologie blijven uiteraard beschikbaar via telefoon om je te helpen om je behandeling aan te passen!

1) Verzorg je goed

Ook tijdens de lockdown moet je je diabetes zo goed mogelijk behandelen. Thuisblijven kan je voeding en fysieke activiteit beïnvloeden. Zoals je weet kan dit een rechtstreekse impact hebben op het evenwicht van je glycemie.

Zelfs in volle epidemie van het coronavirus vragen wij je om waakzaam te blijven: controleer je suikergehalte, dien je injecties toe en respecteer het voedingsadvies. Profiteer ervan om je boekje correct in te vullen, je insulinedoses aan te passen en een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel te corrigeren.

Aarzel niet om je dokter te contacteren voor advies over de aanpassing van de insulinedosis of om de diëtistes, Manon Druppel en Nina Deveen, te contacteren voor alle voedingsadvies.
We nodigen je uit om toch regelmatig fysieke activiteit uit te oefenen. Dat kan buiten, als je de veiligheidsadviezen (social distancing en handen wassen) respecteert, of binnen (er bestaan talloze apps die je een gratis sportcoaching aanbieden!).

2) Wij blijven contact houden

De ploeg van de diabetologie werkt verder en blijft je ontvangen op afspraak. We zijn eveneens altijd bereikbaar via telefoon om op alle vragen te antwoorden.
Valérie Van Bever, secretaresse van de kliniek voor Diabetologie, zal contact opnemen met jou of je ouders een week voor de aanvankelijk voorziene afspraak, om te kijken of alles goed gaat, of de afspraak strikt noodzakelijk is en of je specifieke noden hebt (teststrookjes, sensoren, voorschriften, attesten, …).

Er mag één enkele persoon met je meekomen naar je afspraak. Je mag alleen het ziekenhuis binnen als je geen symptomen hebt en na het meten van je temperatuur. Als je niet zelf op consultatie kunt komen, kan één van je ouders met je afleestoestel of de gegevens van je insulinepomp komen.

Al deze maatregelen laten toe om je in de beste omstandigheden te ontvangen in het ziekenhuis, en vooral, om je gezondheid te beschermen.

3) En de ramadan?

De ramadan begint op 23/04. Zoals elk jaar nodigen we je uit om contact op te nemen met je dokter om te weten of je gezondheidstoestand en je behandeling het toelaten om te vasten.

In elk geval, gezondheid heeft voorrang! Breng jezelf niet in gevaar om te vasten!

Bedankt aan de dienst diabetologie voor deze waardevolle tips.

____

www.huderf.be