Het slaappatroon van de kinderen is sinds het begin van de lockdown enigszins veranderd. Het late tijdstip van opstaan, de moeilijkheid om in slaap te vallen of een rusteloze slaap, volgens de deskundigen speelt de lockdown een belangrijke rol bij de vermindering van de slaapkwaliteit. Dr Sonia Scaillet, onze slaapspecialist, geeft hieronder haar advies en enkele raadgevingen.
Het verlies van de dagelijkse routine en bepaalde referentiepunten zijn de belangrijkste redenen voor deze slaapverstoring. Kinderen leven niet meer volgen het schoolritme, wat soms hun rusteloosheid of slapeloosheid verklaart.
De schermen
Het vinden van nieuwe activiteiten voor kinderen kan een moeilijke taak zijn voor ouders die hun inspiratie snel verliezen. Kinderen brengen dan meer tijd door voor de schermen van hun tv, computer, tablet of smartphone.
Het wordt aan de ouders aangeraden om hun kinderen geen schermen te laten gebruiken voor het slapengaan. Het is zelfs het beste als ze er minstens 2 uur voor het slapengaan niet aan worden blootgesteld. Voor tieners kan dit ingewikkelder zijn. Het is raadzaam om de telefoon minstens 30 minuten voor het slapengaan uit te schakelen.
Angst bij de ouders
Deze nogal eigenaardige periode kan angst in sommige gezinnen teweeg brengen. Kinderen voelen reeds op zeer jonge leeftijd wanneer hun ouders zich zorgen maken of gestresst zijn. Angst in huis kan ook de kwaliteit van de slaap beïnvloeden.
Behoud hetzelfde ritme en dezelfde gewoonten als daarvoor
Het is belangrijk dat ouders ervoor zorgen dat ze dezelfde gewoonten als voor de lockdown behouden. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen op dezelfde tijd naar bed gaan als wanneer ze de volgende dag naar school zouden gaan. Als ze vroeger ook een verhaaltje vertelden, dan moet deze gewoonte worden behouden om de kinderen te kalmeren en het hen makkelijker te maken om in slaap te vallen.
Kinderen kunnen tekenen van vermoeidheid vertonen als ze niet slapen (veel geeuwen, in de ogen of oren wrijven, donkere kringen hebben, enz.). Het is belangrijk dat ouders zich hiervan bewust zijn. Het ideale aantal uren slaap hangt af van de leeftijd van het kind. Een kind onder de 10 jaar zal tussen 9 en 11 uur per nacht moeten slapen, terwijl dat voor een tiener ongeveer 9 uur is.
Jongeren denken vaak dat ze niet vroeg hoeven te gaan slapen en hebben daarom de neiging om heel laat op te blijven. Hierdoor zullen ze ook laat in de ochtend opstaan en zal hun hele dag worden verschoven. Wij raden ouders aan om met hun tieners te onderhandelen over een tijdsspanne voor het naar bed gaan (bijvoorbeeld tussen 22.00 en 23.30 uur) en een tijdsspanne voor het opstaan (maximaal 10.00 uur).
Een frisse kamer
Ons lichaam produceert van nature melatonine als we in het donker zijn. Het is het hormoon waarmee we in slaap kunnen vallen. Wanneer dit hormoon zijn hoogtepunt bereikt, voel je je moe en wil je naar bed.
Het is raadzaam om de kamer te ventileren om een goede nachtrust te bevorderen. Als het in de kamer te warm is, kan de lucht te droog zijn en de slijmvliezen en de neus irriteren. De ideale kamertemperatuur bedraagt 18°.
Met dank aan Dr Sonia Scaillet voor deze nuttige raadgevingen.
____
Vragen in verband met de gezondheid van uw kind ? Praat erover met uw huisarts of uw kinderarts !
www.huderf.be