Virtual reality ter ondersteuning van pijnpreventie programma's – Blog UKZKF

Wij hebben het er in een vorige post al een keertje over gehad, maar we blijven het herhalen: voor het UKZKF is pijnpreventie bij kinderen een fundamenteel recht! Zo is in de lente van 2017 de virtual reality het programma komen aanvullen rond het afleiden van de aandacht van de kinderen tijdens de zorgverstrekking in de hospitalisatie-eenheden in ons ziekenhuis. Voortaan beschikt het team van opvoeders over een virtuele ‘bril’ die de patiënten in staat stelt om een virtuele wereld binnen te stappen en zich wat te ontspannen terwijl ze hier worden verzorgd.

Tussen de dolfijnen zwemmen, een mooie berg- of zelfs ruimtewandeling maken of gewoon even een filmpje mee pikken op het internet: zo ziet ‘evasie’ in 2D, 3D of 4D er uit. Een van de opvoeders licht de methode graag even toe: “Wij gaan na wat er het eerst bij de kinderen op komt vóór de zorgverstrekking, zodat ze een ‘app’ kunnen kiezen die hen het meest bevalt en ze alvast kunnen wennen aan hun omgeving. Het realisme van de beelden is werkelijk verbluffend, zodat je jezelf gemakkelijk op iets anders kunt focussen. Dit betekent dat de patiënten meer ontspannen zijn bij het begin van de zorgverstrekking. Wij verkiezen om niet met extra geluid te werken, zodat het kind via de stem contact blijft houden met de zorgkundigen. Op die manier trachten we, onder meer, bruuske bewegingen te voorkomen.”

Tot dusver krijgen we alleen maar positieve echo’s en dit zowel van de patiënten en hun ouders, als van het personeel. De virtuele ‘bril’ draagt dus duidelijk bij tot het succes van het programma rond het afleiden van de aandacht van de kinderen tijdens de zorgverstrekking in de hospitalisatie-eenheden in ons ziekenhuis.

Langs deze weg willen wij de vereniging Mac Jump graag bedanken voor deze gift.