Terrorisme en kinderen: hoe praat je daar het best over…

Professor Delvenne, hoofd van de dienst pedopsychiatrie van het UKZKF, geeft u graag een paar tips om u als ouders te helpen en u te adviseren hoe u het beste omgaat met de vragen of de reacties van uw kinderen als ze geconfronteerd worden met beelden van terrorisme.

  • Zet de tv af!

Houd uw kinderen weg van het tv toestel…

  • Geef altijd antwoord op hun vragen!

Terroristen zijn slechteriken. Leg het terrorisme uit en gebruik daar kindertaal bij, door ze af te schilderen als de slechteriken, als diegenen die ons bang willen maken… terwijl de ouders en de leerkrachten daar zijn om ze te beschermen.

  • Moet je daar systematisch over praten?

Nee, niet per se. Je hoeft daar echt niet over te beginnen als je kind er geen vragen over stelt en er niet écht door geraakt schijnt te zijn. Als volwassene heb je de behoefte om daar over te praten als een soort uitlaatklep voor je emoties, maar het is belangrijk dat je die angstgevoelens niet overdraagt op je kinderen.

  • Houd in ‘t oog of ze goed slapen en/of er iets opvallends verandert in hun gedrag!

Er zijn namelijk kinderen die hierbij nooit vragen zullen stellen maar die hun gevoelens op een andere manier te kennen zullen geven. Let dus goed op hun slaapgedrag en op elke verandering in hun gedrag.