Griep: hoe kan ik besmetting voorkomen?

Griep mag dan doorgaans wel goedaardig zijn, toch kan ze soms ernstige gevolgen hebben: hoog absenteïsme op school en/of op de werkvloer,  overmatig gebruik van antibiotica of het optreden van ernstigere complicaties bij wie wat kwetsbaarder is, zoals longontsteking en andere secundaire infecties door bacteriën… Het risico op een zware vorm van griep of complicaties wordt groter wanneer uzelf of uw kinderen tot een risicogroep behoort/behoren: zwangere vrouwen, zuigelingen, mensen met een chronische ziekte en 65-plussers.

Wat te doen om uzelf en de anderen te beschermen tegen griep?

Griep is een bijzonder besmettelijke aandoening. Gemeenschappelijke ruimten zoals kantoor of school, zijn plaatsen waar griep zich makkelijk verspreidt. Vandaar onderstaande 8 tips vanwege de infectiologen van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola om uzelf en de zwaksten te beschermen tegen griep:

En het griepvaccin, werkt dat wel écht?

Het griepvaccin wordt niet alleen aanbevolen voor de risicogroepen, maar ook voor iedereen die in de gezondheidssector werkt, voor al wie tussen 50 en 65 is, voor wie met een (zwaar) zieke in het gezin zit en voor wie veelvuldig in contact is met iemand uit een van de risicogroepen. De doeltreffende werking van het griepvaccin in het algemeen is afdoende aangetoond, maar je bent nooit zeker dat het vaccin ieder jaar ook écht efficiënt is. Dat hangt namelijk af van de overeenkomst tussen de virusstammen die ‘in de lucht hangen’ en de stammen die in het v

accin voor het desbetreffende seizoen zijn verwerkt. Vandaar het belang om je elk jaar opnieuw te laten vaccineren… Dat blijft gewoon de beste oplossing die momenteel voorhanden is om de griepepidemie in te dijken en om de zwaksten onder ons optimaal te beschermen.

Dit jaar zijn er in België zogenaamde ‘quadrivalente’ vaccins beschikbaar, wat betekent dat ze ons mogelijks beschermen tegen de 4 gekende griepvirustypes. Aangezien deze vaccins geen levende virussen bevatten, loop je niet het risico om na de vaccinatie door de echte griep te worden geveld. Inenten mag al vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Voor meer info over griep en de vaccinatie verwijzen wij u graag door naar uw huisarts of naar de kinderarts van uw kind(eren).

Artikel : De Brusseleir – Oktober, in samenwerking met Dr Blumental, Paediatric Infectious Disease Department, HUDERF

Beelden: Freepix.com & Canva.com